In absenta unei dovezi alunecate pe tub (youtube, that is) si a iscusintei mele in a pieptana internetul pentru a descoperi pe unde si-a desrtat altul ideea de a posta urmatorul scurt metraj inaintea mea, va voi servi doar un link catre el:

EXAMEN- PAUL NEGOESCU

Film studentesc, scris si regizat in 2006 de un baiat care... si acum tot baiat e in aparenta.

Baiatul nostru stie ca este greu sa exploatezi momente de panica intr-un mod subtil, mai ales cand este vorba de relatii intre indivizi care prefera sa isi inghita cuvintele pentru ca sunt prea urate, prea grele, prea puturoase pentru a fi deversate intr-un flux de trairi ce este evident intrerupt pe alocuri.

Un om atras intr-o legatura, chiar si de prietenie, nu neaparat amoroasa, devine un bun, a carei valoare tinde sa nu mai fie luata in calcul pe masura ce timpul ii sterge trasaturile care intial te-au bulversat, ti-au creat senzatia de nou absolut si ti-au dat ocazia sa folosesti cuvantul "fericire", sau altul din campul lui lexical macar intr-o fraza.

Inceputurile sunt greu de...inceput, apoi si mai dificil de pastrat in forma lor de sfera perfecta, de balon septic. Cand eforturile incep sa scartaie si vraja din jurul combinatiei nu mai ridica la fel de des si incotrolabil coltuirle buzelor, obiectele raman acolo pentru a feri o bucata de spatiu de praful ce s-ar putea asterne.

In EXAMEN ne regasim in fata unui moment de panica, tratat regizoral cu liniste intre cuvinte razlete si tzipatoare, cu zgomot de oras care nu pare sa de adoi scuipati pe tine cand ai nevoie de leaganul lui, cu un obiectiv iscoditor si indicii din cele mai banale, ca doar pe astea uitam sa le ferim mereu de ochii investigatorului.

Si da, femeile zambesc in general indiferent de faptele comise, dar majoritatii ii sta bine. Paul Negoescu apreciaza la randul sau farmecul asta, aducand la lumina o dovada de empatie fata de rana si chinul provocate de trecerea timpului peste doi oameni si comunicarea defectuoasa.

Nu esti cu nimic mai bun decat mine si nu sunt cu nimic mai buna decat tine daca nu stim sa ne scoatem ochii la momentul potrivit.

EXAMENul lui Negoescu a fost luat cu Marele Premiu la B-EST IFF, Premiul Special al Juriului la Dresden, Mentiune onorifica la NYU International Film Festival, premiul de regie la Belgrad, premiul de regie la festivalul de film studentesc "cineMAiubit" 2006, si premiul de naiba mai stie ce... wonder boy :)